Српски мач као нови симбол

Историја српског мача је последњих неколико деценија истраживањем историчара и археолога учинила много тога да се појам српског мача поново оживи. Свест да је без сумње један од првих српских брендова настао баш код нас и тако завладао Европом је оживела и стари симбол је васкрсао након неколико векова. Еволуција овог мача је трајала колико и еволуција свих оружија, оклопа и опреме, али без сумње је један елемент увек остајао исти и врло мало се мењао, док то знање није изгубљено. Сматрам да је било изгубљено или сакривено у годинама које су након косовског боја уследиле, и како је ковање оружија у Србији забрањено.

Српски мач је наставио да живи, али је његова тајна сакривена. Начин ратовања се променио, као и техника борбе, па и само истраживање на ту тему је занемарено. Занемарена је и битност једне вишевековне вештине и тајне.
А зашто је та вештина уопште битна не вреди расправљати. Одговор на борбу разоружавањем противника и само надмудривање је много више од самог крвопролића, па је стога и часније и у складу са витешким кодом, нарочито Срба. Јер ми немамо геноцидну природу. Духовношћу и просвећеношћу смо сигурно и опстали, све док није почела да нестаје и да буде мање битна од материјалног.

Разоткривање ове хипотезе о српском мачу са којим се не само штити рука много боље јер је проширење на накрсници веће, и не због украса то је сигурно, је било потребно више покушаја и труда. Како умног тако и физичког. Осим занатских напора употребио сам и вредност златног пресека али и вредност броја пи. О научној страни ћете ускоро моћи да видите сву документацију коју припремам.
Хипотеза је доказана са техничке стране. Вероватноћа је у 75% случајева да се са техником савлада противник разоружавањем. А у оних 25% када то није могуће је разлог следећи. Мач или сабља противника је превише широка на месту хвата или превише уска. У зависности од димензија С накрснице није одговарајућа. Толеранција је око 50% на саму ширину противничког оружија. То значи да уколико С накрсница има ширину 40мм и дужину 64мм, она без проблема може да закључа мач ширине 60мм, али не шири од тога. Уколико је ширина накрснице 25мм као у већини случајева могуће је закључати мач или сабљу ширине 40мм на месту хвата. Када се технички аспекти надопуне са вештином и тренингом могуће је постићи бољи учинак.

Разоткривање мита ће ускоро бити објављено и у неколико верзија видео материјала, кратке документарне емисије, часописа и истраживачко-научног рада.
До тада желим да вас подсетим да се и ви сетите! Јер колико год ја покушавао, нисам успео да спознам истину док нисам стао, сео и размислио. Повезао се са прецима који су ми дали одговор. Сви се можемо сетити, јер знање је у нама.
Слава Роду, Слава прецима!
И Бог са нама и у нама.
Живо, здраво, вечно!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *